Leren omgaan met eetstoornis

Rianne (16) had meerdere malen in haar leven periodes waarin het met eten niet lekker ging. Inmiddels krijgt ze hulp voor haar anorexia bij Accare. Na ongeveer vier maanden merkt ze zeker verschil: “Ik weet nu dat ik moet eten want als ik geen gezond gewicht heb, kan ik mijn toekomstplannen niet waarmaken.”


“Nadat ik al eerder problemen met eten had gehad, ging ik in oktober 2017 opeens heel snel achteruit”, vertelt Rianne, “eigenlijk van de ene dag op de andere. Ik ben meteen naar mijn moeder gegaan en we hebben hulp gezocht. Bij Accare ben ik begonnen met cognitieve gedragstherapie. Ik ga nu twee keer in de week naar Accare, later wordt dit langzaam afgebouwd. Ik leer hier bijvoorbeeld wat er waar is van de dingen die ik in mijn hoofd bedenk en mezelf opleg. Ook leer ik hoe ik mijn gedrag kan veranderen. Ik heb bijvoorbeeld last van woedeaanvallen en die leer ik reguleren. We hebben gesprekken over gewicht, omgaan met spanningen en emoties, en hoe het is als je geen controle hebt. Aan het begin heb ik een eetlijst meegekregen, waaraan ik me moet houden. Hiermee leer ik ook regelmaat in het eten te krijgen: drie hoofdmaaltijden en drie tussendoortjes. Ook oefenen we met andere dingen leren eten. En we zijn nu net zo ver dat ik een uitdaging kan aangaan, zoals een keer uit eten gaan.”

Mindset

Na ongeveer vier maanden therapie merkt Rianne zeker verschil. “De behandeling heeft me geholpen in te zien dat ik een eetstoornis heb en ik weet nu beter hoe ik daarmee moet omgaan. Ik ben meer en regelmatiger gaan eten. Hierdoor ben ik ook aangekomen. Ik vind dat nog wel moeilijk, maar ik probeer te kijken naar de voordelen: ik heb meer energie en het moet voor later. Ik wil naar de universiteit en een leuk leven hebben, dat kan ik alleen bereiken als ik een gezond gewicht heb. Mijn mindset is nu echt anders. Vroeger was ik alleen bezig met weinig eten en afvallen, nu kijk ik naar de toekomst. Ook sloot ik me af, maar ik probeer me nu weer open te stellen en contact te zoeken met familie en vrienden.”

Oorzaken

In de behandeling wordt ook gekeken naar de kern van Rianne’s eetgedrag. “Maar dat doen we pas als ik meer ben aangekomen want als je ondergewicht hebt, beïnvloedt dat je manier van denken. We hebben al wel enkele punten benoemd die we later verder willen onderzoeken. Daarvoor moet ik eerst sterker zijn. Gelukkig ben ik al goed op weg.” 


In verband met privacy zijn naam en foto gefingeerd. 

Jongeren
Dappere Kat99gram.nlStorytellers Groningen