Ik ben druk en kan me moeilijk concentreren

Wat is ADHD?

ADHD is een aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit.
Jongeren met ADHD hebben problemen op de volgende gebieden:                                 

  • Aandacht en concentratie. Je vindt het moeilijk om lang achter elkaar iets te doen en je bent snel afgeleid.
  • Hyperactiviteit. Je kunt niet goed stil zitten en je bent onrustig. Je windt je snel op over dingen en je bent snel gefrustreerd als iets niet helemaal goed gaat.
  • Impulsiviteit. Je doet voordat je denkt. Je staat niet stil bij de gevolgen van wat je doet. Je hebt geen ‘rem’.
  • Planning. Je vindt het moeilijk om van tevoren te bedenken hoe je iets gaat aanpakken en om het dan ook zo te doen, of het nou om schoolwerk gaat of om je kamer opruimen.

Wat is er aan ADHD te doen?

ADHD gaat niet over. Accare kan je wel helpen om er minder last van te hebben. Daarvoor hebben we de volgende behandelvormen:

  • Gesprekken met een therapeut. Je krijgt informatie over ADHD en je bespreekt wat jij zelf kunt doen om er minder last van te hebben.
  • Medicijnen waardoor je minder last hebt van de verschijnselen. Medicijnen worden altijd eerst op proef gegeven. Als ze goed werken, kun je ze langer gebruiken, maar we kijken wel regelmatig of je ze nog wel nodig hebt. Het meest voorgeschreven medicijn is methylfenidaat, bekend onder de merknaam Ritalin. Een behandeling bestaat nooit alléén uit medicijnen.
  • Training voor ouders of verzorgers. Vaak helpt het enorm als je ouders of verzorgers beter weten hoe ze met jouw gedrag om kunnen gaan. Dat leren ze tijdens de oudertraining. Die kunnen ze gedeeltelijk online volgen.
  • Sociale vaardigheidstraining. Voor jongeren die problemen hebben met het omgaan met anderen. In een groep met jongeren van je eigen leeftijd leer je hoe je overkomt op anderen, hoe je kunt reageren in verschillende situaties en hoe je dingen anders aan kunt pakken.

Meestal bestaat een behandeling uit een paar van de onderdelen die hierboven genoemd zijn.

Jongeren
DoepressieDappere Kat99gram.nl