Ik kan niet omgaan met de scheiding van mijn ouders

Een scheiding is een ingrijpende gebeurtenis voor kinderen en jongeren, helemaal als je ouders veel strijd hebben. Sommige kinderen krijgen daardoor problemen. Ze worden bijvoorbeeld agressief, angstig of erg somber, of ze krijgen problemen op school doordat ze zich slecht kunnen concentreren.

Als je een specifieke psychiatrische stoornis hebt, kan een scheiding extra moeilijk voor je zijn. Als je bijvoorbeeld een vorm van autisme hebt, heb je waarschijnlijk nog meer moeite met alle veranderingen dan andere jongeren.

Hoe kan Accare helpen bij een scheiding?

Accare kan je helpen om te gaan met de problemen. Daarvoor hebben we de volgende behandelvormen:

  • Voorlichting. Jij en je ouders krijgen informatie over de manier waarop kinderen en jongeren zoiets ingrijpends als een scheiding verwerken en welke problemen daarbij kunnen ontstaan.
  • Individuele gesprekstherapie. Met een therapeut bespreek je hoe je je voelt en hoe daar verandering in kan komen. Jullie oefenen manieren om ander gedrag aan te leren.
  • Ouderbegeleiding. Je ouders worden altijd bij jouw behandeling betrokken. Zij leren hoe ze toch nog met hun ex-partner¬† kunnen samenwerken in de opvoeding van de kinderen, ook al zijn ze zelf uit elkaar.
  • Gezinstherapie. Als het nodig is, kan een therapeut bij jullie thuis komen om jullie te begeleiden.

Als je problemen te maken hebben met een ander psychisch probleem (bijvoorbeeld PDD/NOS) dan kun je daarvoor specifieke behandeling krijgen.

Jongeren
DoepressieDappere Kat99gram.nl