Ik hoor stemmen in mijn hoofd

Wat is een psychose?

Als je psychotisch bent, kun je verschillende verschijnselen hebben, zoals:

  • Je hoort stemmen in je hoofd. Vaak zeggen ze iets vervelends of geven ze je opdrachten. Je kunt ze niet laten stoppen.
  • Je ziet mensen en dingen die anderen niet zien. Dat heten hallucinaties.
  • Je denkt dat dingen anders in elkaar zitten dan ze in werkelijkheid zijn. Dit zijn wanen. Vaak komt hier paranoia bij, waardoor je bijvoorbeeld denkt dat je eigen vrienden je bespioneren of dat iemand op tv het speciaal tegen jou heeft. Deze gedachten zijn voor jou heel logisch, maar ze kloppen niet.
  • Je denkt of praat verward, waardoor anderen je niet begrijpen.
  • Het is zo druk in je hoofd dat je er heel moe van wordt en overdag veel in bed ligt. Daardoor kun je ’s nachts niet slapen.

Je hoeft niet alle symptomen te hebben om een psychose hebben.

Je raakt in de war van de dingen die er in je hoofd gebeuren. Je gaat je anders gedragen en de gewone dingen kosten je opeens veel moeite. Naar school gaan wordt bijvoorbeeld lastig en daarom spijbel je. Je krijgt veel ruzie met vrienden of je ouders.

Wat is er aan een psychose te doen?

De twee belangrijkste behandelvormen bij een psychose zijn:

  • Gesprekken met een therapeut. Je leert wat voor jou stress oplevert en hoe je daar zo goed mogelijk mee kunt omgaan. Dat is belangrijk omdat stress een psychose kan veroorzaken. Tijdens de behandeling kun je bijvoorbeeld ontdekken dat je school net te moeilijk is. Of dat je ouders meer van je verwachten dan je kunt.
  • Medicijnen zorgen ervoor dat de psychose minder wordt of verdwijnt. Wanneer je stopt met de medicijnen kan de psychose terugkomen.

Je ouders of verzorgers worden in overleg met jou bij de behandeling betrokken. Als het nodig is kunnen zij training krijgen om te leren hoe ze jou kunnen ondersteunen.

Als je eerder een psychose hebt gehad

Je kunt een psychose niet zelf oplossen. Maar je kunt een psychose wel helpen voorkomen door je leven goed te structureren en spanningen te vermijden. Als je medicijnen krijgt, is het belangrijk dat je ze inneemt. Drugsgebruik is voor sommigen een manier om met spanning om te gaan. Drugs kunnen je namelijk op korte termijn rustig en ontspannen maken. Maar drugs kunnen ook een psychose uitlokken. Wanneer je gevoelig bent voor het krijgen van een psychose, is drugsgebruik sterk af te raden.

Jongeren
DoepressieDappere Kat99gram.nl