Angst overwonnen op de Durfpoli

Niet kunnen spelen bij een vriendinnetje, omdat daar thuis een hond is. Niet kunnen gaan wandelen, omdat er misschien honden lopen. Angst kan een kinderleven flink beïnvloeden, zo merkte de 12-jarige Anne. Dankzij hulp van de Durfpoli is zij van haar angst af. Haar moeder vertelt.


"Onze dochter was altijd al bang voor honden. Kwam er een hond te dicht bij haar in de buurt, dan raakte ze in paniek. Ze gilde en rende weg. Op een gegeven moment hoorde mijn man iets op de radio over de Durfpoli bij Accare. Hij stelde het voor aan onze dochter. Zij had er net een filmpje over gezien op het Jeugdjournaal en wist dus al een beetje hoe het zou zijn. Het leek haar wel wat en we hebben ons opgegeven.”

Onderzoek

“Op de Durfpoli loopt een groot onderzoek naar de methode die het beste werkt. Wij deden hieraan mee en kwamen terecht in de onderzoeksgroep waarin de kinderen samen met de ouders thuis oefenen. We begonnen met een nulmeting. Er was een aangelijnde hond in de kamer en onze dochter moest laten zien hoe dichtbij ze durfde te komen. Ze kwam niet verder dan tweeënhalve meter. Vervolgens moest ze vragenlijsten invullen met vragen als: hoe bang was je? Wat voelde je? Had je dat gevoel verwacht?”

Oefenen

“Gedurende zes weken gingen we elke donderdagmorgen naar de Durfpoli. Daar kregen we uitgebreide uitleg over wat we moesten oefenen. Elke week oefenden we thuis 90 minuten. Daarvoor moesten we zelf honden regelen. De eerste stap was langs een aangelijnde hond lopen. Op de afspraak in Groningen mocht onze dochter zelf aangeven welke volgende stap ze dacht te durven. Bijvoorbeeld dichterbij komen of aaien.”

Angst aangaan

“Na zes weken durfde Anne een hond met twee handen te aaien! We zijn echt verbaasd over het resultaat. Natuurlijk hebben we zelf ook wel geprobeerd om dichterbij een hond te komen. Maar de aanpak van de Durfpoli is heel gestructureerd. Steeds 90 minuten oefenen, vragenlijsten invullen en dan op de poli napraten en een volgende stap bedenken. Er is ons uitgelegd dat er bij angst een alarm afgaat in je lichaam. Jij moet ervoor zorgen dat dit niet gebeurt. Niet door bepaalde situaties te vermijden, maar door de angst aan te gaan en dan te zien dat er niets gebeurt. Belangrijk is wel dat onze dochter ook echt zelf van haar angst wilde afkomen. Je moet wel willen. We hebben er veel tijd en energie in gestoken, maar het was echt de moeite waard. Honden zijn nog steeds niet haar lievelingsbeesten, maar ze houden haar niet meer tegen om te doen wat ze wil.”

 

In verband met privacy zijn naam en foto gefingeerd.

Jongeren
Dappere Kat99gram.nlStorytellers Groningen