Frisse blik door oudertraining

“De wereld zal zich moeten aanpassen aan Jelle, want andersom zal dat niet zo snel gebeuren. Met die woorden heb ik mijn zoon weleens beschreven”, vertelt Marlies. Juist daarom is zij blij met de oudertraining van Accare. “Samen bekijken we situaties door Jelle’s bril en passen we de omgeving op hem aan. Daardoor is hij veel rustiger geworden.”


Toen Jelle een jaar of drie was, merkten zijn ouders al dat de prikkelverwerking bij hem anders was. Marlies: “Hij bonkte met zijn hoofd tegen de muur, gilde en kon slecht omgaan met veranderingen. Het heeft even geduurd voordat dit erkend werd, maar op peuterleeftijd werd inderdaad de diagnose ASS in een vroeg stadium gesteld.” Inmiddels is Jelle zes jaar en zit hij op de SBO school in Drachten. “Hier gaat het goed, hij kan hier zoveel mogelijk zichzelf zijn. Maar als ouders zaten we nog met veel vragen. Om hierbij hulp te krijgen, volgen we de oudertraining bij Accare.”

Structuur

Marlies: “Tijdens de oudertraining roepen we samen situaties op die we gaan analyseren. We kijken naar situatie - gedrag - gevolg. Een voorbeeld is dat Jelle bij thuiskomst met laarzen en jas aan de kamer inloopt en meteen gaat spelen. Vervolgens krijg ik hem niet meer uit zijn spel. Je gaat die situatie analyseren en ik bedacht me dat ik zelf ook met mijn jas aan doorloop naar de keuken als ik met boodschappen thuiskom. Dat moet ik dus niet meer doen. Ook staat de deur naar de kamer altijd open, waardoor zijn speelgoed meteen lokt. Die deur houden we nu dicht. Zo bekijk je de hele situatie door zijn bril. Alles stap voor stap, veel structuur en voorspelbaarheid, daar voelt hij zich het beste bij.”

Afspraken

Het prettige van de oudertraining is dat je een frisse blik krijgt, vindt Marlies. “Je bent als ouders continu zoekende naar wat werkt. Dan is het heel fijn als iemand daarin meedenkt en je je verhaal kwijt kunt. Het gaat met ups en downs, maar we hebben zeker stappen gezet. Vroeger gingen we met twee auto’s naar een verjaardag, zodat één van ons met Jelle naar huis kon. Nu bespreken we vooraf wie er zullen zijn en wie er eventueel kunnen zijn, we bereiden hem overal op voor. En we hebben de vaste afspraak: als het niet gaat, kom je bij ons. Soms is even bij mij zitten genoeg, soms moeten we naar buiten om de spanning eruit te gillen. Al met al voelen we steeds beter aan wanneer het fout kan gaan. Vroeger dacht ik dan: oh nee, nu niet. Maar nu denk ik: kom maar op, we kunnen ermee omgaan!” 

 

In verband met privacy zijn namen en foto gefingeerd. 

OudertrainingWachttijdenOnline zelfhulp