Hulp voor het hele gezin

Henriëtte heeft met haar man en twee jongens van 4 en 7 jaar het KINGS-programma doorlopen in de kliniek van Accare. Na vijf weken staan ze op het punt om met z’n vieren weer naar huis te gaan. “Ik kan het iedereen aanraden”, zegt Henriëtte.


Door mijn eigen verleden, had ik problemen met de opvoeding van de kinderen”, vertelt Henriëtte. “Ik reageerde geïrriteerd en was snel boos. Ook vond ik het moeilijk consequent te zijn, terwijl dat nu juist zo hard nodig is bij onze jongens. Ze hebben beide het microdeletie syndroom, waarbij je een klein stukje chromosoom mist, en dat brengt bepaalde gedragsproblemen met zich mee. Op een gegeven moment had ik er helemaal geen ruimte meer voor. Ik dacht echt: de jongens eruit of ik eruit. Ik kon niet meer.”

Verleden

“We zijn toen met het hele gezin hier gekomen en eigenlijk is dat ook wel logisch, want dit gaat het hele gezin aan”, zegt Henriëtte. “Mijn man en ik hebben de eerste twee weken EMDR traumatherapie gehad. Dat heeft echt goed gewerkt. Ik merk dat ik meer ruimte in mijn hoofd heb gekregen en mijn emoties lopen minder snel op. Ze zeggen hier dat mijn ‘window of tolerance’ heel klein was, omdat ik vol zat met wat er in het verleden is gebeurd. Daardoor was ik snel geprikkeld. De jongens voelen dat natuurlijk aan en spelen daarop in. Nu is mijn ruimte veel groter en kan ik weer aandacht hebben voor de jongens.”

Consequent

Henriëtte heeft ook weer de ruimte en kracht om consequent te zijn. “We worden daar ook bij geholpen. We hebben bijvoorbeeld geleerd te werken met het stoplichtenplan. Als de jongens moe en geïrriteerd zijn, dan staat het licht op oranje. Dan is het aan ons ouders om ze rustig en op groen te krijgen, zodat ze weer luisteren. Zijn ze boos en driftig, dan staat het licht op rood. Dan moeten ze op het bankje en stellen we de timer in op hun leeftijd. Die methode is handig en het mooie is: het werkt nog ook! Thuis hebben we ook wel zoiets geprobeerd, maar toen had ik er nog geen ruimte voor in mijn hoofd.”

Emoties

“Het gekke is, ik had zelf helemaal niet door dat mijn reactie op de jongens te maken had met wat er vroeger met mij is gebeurd”, zegt Henriëtte. “Maar de jongens triggeren iets in mij en dan komen de weggeduwde emoties omhoog. Ik sleep heel veel met me mee. Als ik het moeilijk had, bouwde ik een muur om me heen. Ik voelde liever niets dan teveel, want dat kon ik niet aan. Ik zat nog zo vol met die weggestopte emoties, dat ik geen ruimte had voor mijn kinderen. En als je dan ook nog kinderen hebt met een rugzakje is dat echt zwaar.”

Huis

Binnenkort gaat het gezin weer naar huis. “Ik heb daar zin in”, zegt Henriëtte, “maar ik vind het ook wel spannend. Het is de ultieme test, want je moet alles weer alleen doen. Maar we hebben een plan opgesteld en we houden begeleiding, dus ik heb er vertrouwen in. Door hier te komen, hebben we een eventuele uithuisplaatsing kunnen voorkomen. Dat was onze grote angst, want dat is mijn man en mij ook op jonge leeftijd overkomen en dat gun je echt niemand. We zijn er dan ook best trots op dat we hulp hebben gezocht en zo ver zijn gekomen.” 

 

In verband met privacy zijn naam en foto gefingeerd. 

OudertrainingWachttijdenOnline zelfhulp