Als je je tegen de behandeling verzet

Behandeling is bijna niet mogelijk als je je verzet. Als je je verzet, kun je in principe niet worden behandeld. Als behandeling toch nodig is om gevaar op te heffen, dan kan de behandeling soms tegen je wil worden uitgevoerd. Bijvoorbeeld als je heel agressief bent en een gevaar bent voor jezelf of anderen, kan het nodig zijn om je vast te pakken of voor korte tijd af te zonderen van de rest van de afdeling. Soms staat dit al in je behandelplan, soms ook niet, omdat het onverwacht gebeurt. 

Ingrijpen tegen iemands wil, komt bij ons heel zelden voor. Slechts 1x per jaar, terwijl we 400 kinderen per jaar opnemen.

Het gebeurt ook alleen, als er sprake is van gevaar voor jouzelf of voor anderen en er geen mogelijkheid is voor een andere oplossing. Er zijn verschillende mogelijkheden om in te grijpen, deze heten middelen en maatregelen.

Separatie of afzondering

Je wordt dan afgezonderd in een speciale kamer die op slot zit. De separeerruimte is een kale kamer met alleen een matras en een deken. Als het gevaarlijk is om je eigen kleren aan te houden, bijvoorbeeld als je suïcidaal bent, dan kan het nodig zijn om speciale kleding aan te trekken.Tijdens de separatie ziet de groepsleiding je via de camera en komt de groepsleiding ook af en toe langs. Er worden altijd afspraken gemaakt hoe vaak ze langs komen. Het is bovendien de bedoeling dat je zo kort mogelijk en liever niet in deze ruimte bent.
Je kunt de groepsleiding op elk moment roepen via een bel. De afzonderingsruimte is ook een kamer die op slot gaat, maar deze is minder kaal dan de separeerruimte. Vaak is er een TV en staan er meubels.

Fixatie

Je wordt dan zo vastgepakt dat je niet meer kunt schoppen of slaan. Dit is bedoeld voor je eigen veiligheid, maar ook die van anderen. Als je weer rustig bent geworden, word je weer losgelaten.

Gedwongen medicatie

Je krijgt dan tegen je wil medicijnen toegediend. Deze werken kortdurend en zijn bedoeld om je tot rust te laten komen.

Gedwongen vocht of voeding

Als je niet wilt eten of drinken en dit leidt tot een levensbedreigende situatie, krijg je via een infuus of neussonde vocht of voedsel binnen. Er wordt altijd gekozen voor de minst ingrijpende M&M. Daarom is het goed om samen met je behandelaar te bespreken welke M&M voor jou het minst ingrijpend is. Wanneer er middelen en maatregelen worden gebruikt, dan wordt dit ook altijd gemeld aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg.