Accare in het kort

Accare is een professionele en ambitieuze organisatie voor jeugd ggz. Ieder kind kan bij ons terecht, ook in complexe situaties of bij een zeldzame aandoening. We behandelen bijvoorbeeld kinderen en jongeren met angstklachten, hechtingsproblemen, trauma's, ADHD, autisme, tics, ernstige identiteitsproblemen, enz.

We behandelen een kind bij voorkeur in zijn vertrouwde omgeving, zodat het gewoon naar zijn eigen school kan gaan, kan sporten en afspreken met vrienden. Dat doen we in nauwe samenwerking met huisartsen, wijkteams en scholen. Onze aanpak sluit altijd aan bij de vraag van het kind en zijn ouders, waarbij we ook steeds meer online kunnen behandelen. Als het bijdraagt aan de oplossing, bieden we zorg thuis. We luisteren liever dan dat we de regie overnemen. Ieder kind kan meekijken in zijn eigen dossier. We nemen zelden een kind op in de kliniek. Alleen als het niet anders kan, is opname een geïntegreerd onderdeel van een totaaltraject. Jaarlijks helpen we ruim 13.000 kinderen en jongeren. 

Academische functie

Als universitair centrum heeft Accare de maatschappelijke opdracht om de zorg voor jeugd verder te ontwikkelen. Ons Child Study Center doet samen met de Rijksuniversiteit Groningen continu onderzoek naar de effectiviteit van behandelingen. De kennis die we opdoen delen we via trainingen of refereeravonden die we samen organiseren met andere zorgorganisaties. Op die wijze innoveren we voortdurend naar de best bewezen werkzame zorg.

Wat is onze missie?

Ieder kind heeft het recht om mee te doen. Thuis, op school en met vrienden. Ieder kind heeft ook recht op de best mogelijke hulp als meedoen (even) niet lukt. Accare helpt daarbij als het nodig is. Met kundige, betrokken en verantwoordelijke medewerkers, die weten wat goed werkt bij problemen in opgroeien en opvoeden. We ontwikkelen die kennis door wetenschappelijk onderzoek te doen en we dragen die kennis over door het verzorgen van opleidingen en trainingen. Voor onze eigen medewerkers, maar ook voor collega’s uit andere organisaties en het bredere werkveld.

We zijn bij uitstek goed in het verbinden van kennis, opleiding en hulp. Met die expertise willen we bijdragen aan de verdere ontwikkeling van goede jeugdhulp. We hebben diverse landelijke erkenningen, Bopz-aanmerking en zijn HKZ gecertificeerd (HKZ 2015 / NEN7510). Diverse FACT Jeugdteams waar Accare bij betrokken is, hebben het CCAF-keurmerk. 

Wat zijn onze kernwaarden?

De kernwaarden verantwoordelijk, betrokken en lef staan voorop in onze aanpak.  

Waar vindt u Accare?

Kinderen en hun ouders kunnen terecht op een van onze 30 locaties in noord, midden en oost Nederland, wanneer zij een verwijzing hebben gekregen van de huisarts of het sociaal wijkteam of jeugdteam van de gemeente. Voor hele specialistische kennis, complexe situaties en second opinions kunnen kinderen, jongeren en hun ouders uit heel Nederland bij Accare terecht