Accare start dagbehandeling eetstoornis

5 maart, 2019

De afgelopen jaren zijn we aan de hand van nieuwe protocollen jongeren met een eetstoornissteeds meer en beter poliklinisch gaan behandelen. Een mooie ontwikkeling, want zo konden we gespecialiseerde hulp dichter bij huis aanbieden, en bleek klinische opname steeds minder nodig. Cliënten met zeer ernstig ondergewicht en/of veelvuldig braken namen we nog wel op in de kliniek. Dat hielp en had voordelen, maar een groot nadeel bleek dat jongeren de in de kliniek geleerde vaardigheden maar moeilijk konden toepassen in de thuissituatie.

Mede daardoor, en omdat we steeds beter zijn geworden in het geven van ambulante therapie zetten we nu de volgende stap: eind februari zijn we in Groningen gestart met de dagbehandeling voor jongeren met een eetstoornis, en gestopt met aparte klinische opnames. Het doel van de dagbehandeling is jongeren met een eetstoornis (en hun ouders) intensief helpen met het normaliseren van het eetpatroon, stoppen met compensatiegedrag en helpen bij het herstellen van het gewicht.

Jongeren kunnen tijdens de behandeling ’s avonds gewoon naar huis en de opgedane vaardigheden daar direct toepassen. De duur is 6 tot 8 weken, en ouders worden nauw betrokken bij de behandeling. We kunnen indien nodig ook met de cliënt mee naar huis om jongere en ouders te ondersteunen bij het toepassen van geleerde vaardigheden. En we kunnen aansluiten in overleg met kinderartsen/verpleegkundigen als een jongere toch moet worden opgenomen in een ziekenhuis.

Dagbehandeling vindt plaats op maandag en woensdag van 10.30 -19.00 uur en op vrijdag van 9.30 -16.30 uur in ons nieuwe onderkomen; het Kwadraat aan de Lübeckweg 2 te Groningen. Aanmelden kan via het mailadres: aanmeldbureau.bedrijfsbureau@accare.nl. Op termijn zullen we ook op andere Accare locaties starten met dagbehandeling voor jongeren met een eetstoornis.

Heeft u nog vragen of opmerkingen? Dan kunt u terecht bij Hermien Elgers, klinisch psycholoog (h.j.elgersma@accare.nl) of Margit Otten, sociaalpsychiatrisch verpleegkundige (m.otten@accare.nl).