Durfpoli open voor kinderen met angst

Op de Durfpoli kunnen kinderen en jongeren met een fobie terecht. Accare en de RUG hebben de Durfpoli geopend in het kader van een wetenschappelijk onderzoek naar de behandeling van angst bij kinderen en jongeren. Onderzoeker Rachel de Jong geeft bij RTV Noord een toelichting.

Drie oefensessies

In drie oefensessies kunnen kinderen en jongeren van 8 tot en met 17 jaar leren hun angst(en) te overwinnen. In de oefensessies leren zij stap-voor-stap weer meer te durven, om zo uiteindelijk over hun angst heen te komen. Hiervoor worden exposureoefeningen uit de cognitieve gedragstherapie gebruikt. Cognitieve gedragstherapie wordt vaak gebruikt om fobieën aan te pakken, en is voor veel kinderen effectief.

Wat is een fobie?

Kinderen met een fobie zijn erg bang voor bepaalde dieren, voorwerpen of situaties. Er zijn bijvoorbeeld kinderen met een fobie voor spinnen, maar ook angst voor honden, insecten, verklede mensen, hoogtes, kleine ruimtes, liften of roltrappen komen vaak voor. Fobieën zijn een probleem waar behoorlijk wat kinderen mee te maken hebben en die van grote invloed kunnen zijn op hun dagelijks leven, op school, thuis of daarbuiten. 

Aanmelden

Wilt u uw zoon of dochter, cliënt of leerling aanmelden voor de Durfpoli? Dat kan direct (zonder verwijzing) via www.facingfears.nl of durfpoli@rug.nl. Voor meer informatie kunt u ook contact opnemen met de projectleider van de Durfpoli: Rachel de Jong, via 050 363 7607 of 06 86816108.