Handboek Psychiatrie en LVB gelanceerd

Twee medewerkers van Accare dragen bij aan handboek Psychiatrie en lichte verstandelijke beperking.

Accare-juriste Alice Broersma en kinder- en jeugdpsychiater Tom Scheers hebben een bijdrage geleverd aan het nieuwe handboek Psychiatrie en lichte verstandelijke beperking. Het boek hoopt een handboek te worden  in het werken met mensen met een lichte verstandelijke beperking en psychiatrische problemen.

Grotere kans op psychische stoornis
Mensen met een lichte verstandelijke beperking hebben een verhoogde kans om op enig moment in hun leven een psychische problemen te krijgen.  Deze groep mensen is oververtegenwoordigd in de forensische psychiatrie, de verslavingszorg en de maatschappelijke opvang.

Over het boek
Het boek geeft een overzicht van instrumenten, richtlijnen en methoden van diagnostiek en behandeling van licht verstandelijke patiënten met psychiatrische problemen. Daarnaast wordt er in het boek aandacht besteed aan veranderingen in de wetgeving en visies op verschillende werkvelden in de zorg. Daarnaast komen onderwerpen als culturele diversiteit, patiëntenparticipatie en risicotaxatie voorbij.

Bijdrage Accare medewerkers
Alice Broersma heeft een hoofdstuk geschreven over de juridische aspecten van behandeling. Tom Scheers  is mede-auteur van het hoofdstuk  Angst – en stemmingsstoornissen. Het boek wordt door deskundigen gezien als opvolger van het ‘oerboek´ van Došen. Naast Alice en Tom hebben grote namen uit de psychiatrie meegewerkt zoals Robbert Didden en  Xavier Moonen.