Terugvalpreventie verbeteren met StayFine-onderzoek

Eind dit jaar start het StayFine onderzoek. Dit onderzoek richt zich op het voorkómen van terugval voor jongeren tussen de 13 en 21 jaar die hersteld zijn van een depressie en/of angststoornis. Op dit moment ontwikkelt StayFine een app samen met ervaringsdeskundigen. Via de app kunnen herstelde jongeren een training volgen die hen helpt zich sterker te maken tegen terugval. De training is voor iedere jongere afgestemd op zijn of haar eigen valkuilen en behoeften. De jongeren kunnen de app ook gebruiken om te monitoren hoe het met hen gaat, door middel van een  uitgebreide dagboekfunctie. Daarnaast biedt de app ondersteuning tijdens én na de training. Onder meer via een chatfunctie waarin ze in een vaste groep en onder begeleiding van de ervaringsdeskundige tips en ervaringen kunnen delen.

StayFine is een samenwerking tussen GGZ Oost Brabant, de Rijksuniversteit Groningen (RuG), Accare Groningen, en het Amsterdams Universitair Medisch Centrum (AUMC). Betrokken onderzoekers zijn onder andere Suzanne Robberegt (promovendus), dr. Yvonne Stikkelbroek , prof. dr. Claudi Bockting en prof. dr. Maaike Nauta. Het StayFine onderzoek wordt gefinancierd door ZonMW.

Voor het project worden nog jongeren gezocht die hersteld zijn van een angst- of stemmingsstoornis die de app willen uitproberen. Voor meer informatie kunt u terecht bij dr. Maaike Nauta, m.nauta@accare.nl en op stayfine.nl.