Virtualrealitybril ondersteunt behandeling

Als eerste organisatie in de jeugdzorg start Accare met virtual reality ter ondersteuning van de behandeling, in het project VR-iendje.

360º camera
Kinderen en jongeren die zijn opgenomen kunnen meestal niet naar hun eigen school. Met een virtualrealitybril op het hoofd en een 360º camera in de klas is het voor de jongere alsof ze echt aanwezig zijn. ‘Door de virtuele lessen zal de stap om weer echt naar school te gaan minder groot zijn,’ legt Femy Wanders, klinisch psycholoog bij Accare, uit.

Kostenbesparing
Wanders: ‘Voor jongeren die opgenomen zijn geweest vanwege psychische problemen kan de terugkeer naar school soms moeilijk zijn. Schaamte kan bijvoorbeeld een rol spelen. Als het kind steeds in contact is gebleven met zijn eigen klas, is dat minder aan de orde. Ook raakt een kind niet achterop. Zo kunnen de virtuele brillen dus bijdragen aan de vermindering van schoolverzuim en achterstanden. En dat betekent een kostenbesparing voor de gemeente en scholen.’

VR-iendje
VR-iendje is de eerste toepassing die doe-het-zelf-VR mogelijk maakt. Met de zeer gebruiksvriendelijke camera kan iedereen zelfstandig virtualrealitybeelden opnemen, privacybestendig  live streamen en zelfstandig distribueren naar diverse kanalen, waaronder VR-brillen. YellowBird, het bedrijf dat de techniek levert en het project bij Accare begeleidt, heeft al ervaring met de inzet van VR-brillen als pijnbestrijding bij brandwonden en darmonderzoek, en als manier om contact te houden met bijvoorbeeld opa’s en oma’s of vriendjes voor langdurig opgenomen kinderen.