Spring naar inhoud
Jouw omgeving

Sinds een aantal jaren zijn we gastgezin voor Accare

Hilda Klaassen, Gastgezin

Hilda Klaassen, haar man en zes kinderen vormen sinds een aantal jaren een gastgezin voor Accare. Hilda: “Drie van onze kinderen zijn inmiddels uit huis. Die lege kamers plus een hart vol liefde voor alle kinderen op de wereld, hebben ons doen besluiten onze deuren open te stellen.”

Hilda heeft altijd het gevoel gehad dat ze iets wilde doen met opvang en adoptie van kinderen. “Ik denk dat dit komt, omdat ik zelf door mijn grootouders ben opgevoed. Ik was een ongewenst kind en mijn biologische moeder wilde mij naar een kindertehuis brengen. Mijn oma heeft daar een stokje voor gestoken en mij in huis genomen. Ik heb een topjeugd gehad bij mijn grootouders. Dit moet de drijfveer zijn, dat ik nu zelf een plekje wil bieden aan kinderen. Ik kan mij goed verplaatsen in de kinderen, maar ook in de ouders. Hoe moeilijk moet het zijn als je niet in staat bent je eigen kind op te voeden en een ander het van je moet overnemen.”

Pubermeiden

Hilda en haar man zijn 30 jaar getrouwd en zijn de biologische ouders van vier zoons. “Er is in ons huis en hart altijd ruimte geweest voor meer kinderen. Daarom hebben we twee meisjes uit China geadopteerd en hadden we regelmatig pleegkinderen in huis. Sinds een aantal jaren zijn we gastgezin voor Accare. Meestal komen er pubermeiden bij ons, die vanuit de crisisopvang een plekje nodig hebben. Soms is dat voor een weekend, soms ook voor een paar weken of - bij uitzondering - maanden. Die meiden dragen natuurlijk een rugzak aan ervaringen mee. Daardoor is het soms best pittig en je moet tegen een stootje kunnen. Vaak zijn de meiden ook angstig. Ze hebben ’s nachts nare dromen of durven niet goed alleen te zijn. We proberen ze dan zo goed mogelijk te kalmeren. Onze huisdieren helpen daarbij trouwens goed mee. Als je eenzaam bent kan het heel fijn zijn om even lekker met een kat te knuffelen en je kunt er al je verhalen aan kwijt. Dat is zo prachtig om te zien!”

Er is in ons huis en hart altijd ruimte geweest voor meer kinderen

Hilda Klaassen

Liefde, veiligheid en acceptatie

Liefde, veiligheid en acceptatie, daar draait het om in een gastgezin, vindt Hilda. ”Het is de kunst niet al te hoge verwachtingen te hebben. Je kunt de problemen van de kinderen niet oplossen in die korte tijd, maar je draagt altijd iets bij. Als je voor dat moment liefde en een veilige plek kunt bieden, is dat al fijn voor ze. Gewoon zonder oordeel de situatie accepteren en respecteren. Wij zeggen altijd: ‘Wat fijn dat je er bent, wij vinden dit fijn om te doen. Laten we er samen een mooie tijd van maken.’

Begeleiding

Over het algemeen gaat de opvang heel goed, maar soms werkt het niet. “Dat is heel vervelend, maar ook dat moet je accepteren. Soms gaat het niet goed in combinatie met onze eigen kinderen. Of soms gaat een kind er in onze omgeving juist op achteruit. Als ik dat zie, neem ik contact op met Accare. Dat verwachten ze ook van mij. Want wij doen alles om het goed te laten verlopen, maar als het niet werkt is het voor iedereen het beste dat er een andere oplossing komt. Accare is altijd zeer behulpzaam. Ik kan ze dag en nacht bellen met al mijn vragen. Het is nooit teveel en ze doen nooit belerend. Ze vragen alleen: ‘Hoe voelt het? Wat heb je nodig?’ Dan gaan ze dat regelen. Wat ik ook heel prettig vind is dat de kinderen eerst even komen kijken, soms ook met de ouders. Ze kunnen aangeven of ze het bij ons zien zitten, en andersom wij ook.”

Wauw-momentjes

Wat maakt dit mooi om te doen? “Verwacht geen dankjewel, want dat hoor je niet altijd”, zegt Hilda. “Dat is ook logisch, want kinderen hebben er niet om gevraagd om bij jou te zijn. De waardering zit in kleine momenten. Dat ze je in vertrouwen nemen en een goed gesprek met ze hebt. Dat ze vragen of ze je even mogen knuffelen, omdat ze zich zo alleen voelen. Of dat ze je jaren later nog opbellen om te zeggen dat het goed met ze gaat en ze het fijn bij je hebben gehad. Dat zijn echt van die ‘wauw-momentjes’, dan schiet ik altijd weer vol. Daar doen we het voor! Zolang wij de mogelijkheid hebben zal onze deur openstaan voor kinderen die een plekje zoeken en ouders die een steuntje in de rug kunnen gebruiken.”