Spring naar inhoud
Jouw omgeving

Als je jonger bent dan 18 jaar

Ben je minderjarig? Dan werkt het zo

Als je nog geen 18 jaar bent, ben je minderjarig. Je staat dan onder gezag. Meestal van je ouders en soms van een voogd. Als je ouders gezag hebben dan zijn ze je wettelijk vertegenwoordiger. Dat betekent dat ze beslissingen voor je kunnen nemen. Ook over onderzoek en behandeling bij Accare. Dit staat in de wet. De wet zegt ook dat jongeren vanaf 12 jaar al mee mogen praten.

Zo zit het met jouw recht op informatie

Als je over je behandeling moet beslissen heb je natuurlijk goede informatie nodig. Jij hebt recht op begrijpelijke informatie. Je moet tenslotte wel weten waar je 'ja' of 'nee' op zegt. De informatie gaat over:

 • jouw probleem: wat is er aan de hand?
 • ons plan voor behandeling en de risico’s: wat gaat er gebeuren?
 • andere behandelingen die mogelijk zijn
 • medicijnen en eventuele bijwerkingen
 • wie je behandelaar is en de manier waarop wij werken 
 • jouw rechten en de rechten van je ouders

Als je nog geen 16 jaar bent beslissen je ouders ook over je behandeling. Daarom hebben zij dan ook recht op die informatie.

Alles op een rijtje

 • Ben je 12 jaar of jonger?
  Dan beslissen je ouders met gezag of voogd over jou. En moeten ze toestemming geven voor behandeling. Ze hebben recht op informatie. En jij hebt recht op goede uitleg over de behandeling.
 • Ben je ouder dan 12 jaar maar jonger dan 16? 
  Dan vragen wij aan je ouders én aan jou of we je mogen behandelen. Wil jij dit niet, dan krijg je geen behandeling van ons. Dan kan de behandeling niet doorgaan. Het kan ook zijn dat jouw ouders geen toestemming geven, maar jijzelf de behandeling wel graag wil. Jouw behandelaar kan er dan voor kiezen de behandeling wel te geven. Jij krijgt informatie over je behandeling. En je ouders krijgen ook informatie over je behandeling.
 • Ben je 16 jaar of ouder? 
  Dan mag jij zelf zeggen of je mag worden behandeld. We hebben geen toestemming van je ouders nodig. Er is tot 1 januari 2020 één uitzondering: moet je worden opgenomen in de kliniek, dan is wél toestemming van je ouders nodig voor die opname. Pas als 18 jaar bent, is dat niet meer nodig. Jij hebt recht op informatie over je behandeling. Je ouders ook.
 • Ben je 18 of ouder?
  Dan ben je meerderjarig. En mag je zelfstandig beslissen. Welke dingen er dan veranderen, lees je op de pagina 18 jaar of ouder.

En als je ouders gescheiden zijn?

Als je ouders gescheiden zijn, hebben zij nog steeds samen het gezag over jou. Dat betekent dat ze allebei recht hebben op informatie over jouw behandeling. Soms komt het voor dat één van jouw ouders het gezag heeft. In dat geval mag die ouder alleen beslissen.