Antennes van de POH-Jeugd

Petra Colijn van Accare is Praktijk Ondersteuner Huisarts bij een huisartsenpraktijk in de provincie Groningen. In Groningen wordt deze functie ook wel Ondersteuner Jeugd en Gezin genoemd.

Toegankelijke intermediair

“De Praktijk Ondersteuning Huisarts, de POH-Jeugd, is een intermediair om de gespecialiseerde knowhow van de GGZ en jeugdhulp over te brengen naar de huisarts. We zijn gemakkelijk toegankelijk en hebben meer kennis en tijd dan de huisarts om te bepalen wat er precies speelt. Daarbij is het zeker niet altijd nodig om door te verwijzen naar de GGZ. In de praktijk verwijs ik tweederde van de kinderen niet door. Soms komen ouders er prima uit met opvoedtips. Of je kunt dat eerst proberen en daarna verwijzen.” 

Gedragsproblemen vroegtijdig signaleren

Petra Colijn vindt ook haar kennis van de sociale kaart en verbinding met de sociale teams van de gemeente een belangrijke meerwaarde. “Soms vertoont een kind met gedragsproblemen signaalgedrag en speelt er thuis veel meer. Dan kan ik eens thuis gaan kijken en contact zoeken met een wijkteam of sociaal team van de gemeente. Zulke teams zijn er natuurlijk voor gezinnen met problemen, maar missen toch veel signalen. Want als een kind gedragsproblemen heeft, gaat tweederde van de ouders naar de huisarts en niet naar de gemeente. Die signalen kan een POH-Jeugd goed oppakken en doorspelen. Al met al zorgen we ervoor dat het kind eerder op de juiste plek zit. Het is toch fantastisch als je eerder en makkelijker kunt aansluiten bij wat gezinnen nodig hebben? Want vroegtijdig inspelen op vragen en zorgen van ouders, kan voorkomen dat de problemen erger worden.”

wachttijdAdvies