Spring naar inhoud
Jouw omgeving

TRACE

Wat is het effect van een dieetbehandeling bij ADHD?

Status
Deelnemers zoeken
Thema's
Aandachtsproblemen en druk gedrag (ADHD)

Uit onderzoek is al gebleken dat een dieet effectief kan zijn in de behandeling van ADHD zonder medicijnen. In de TRACE-behandelstudie wordt gekeken wat het effect is van een dieetbehandeling op ADHD op korte termijn en lange termijn. Ook onderzoeken we waarom een dieet effect kan hebben.

Achtergrond

In toenemende mate is er vraag naar behandeling van ADHD zonder medicijnen. Uit eerder onderzoek is gebleken dat een dieet effectief kan zijn: zestig procent van de kinderen die een dieetbehandeling volgden, lieten een sterke vermindering van ADHD-symptomen zien op de korte termijn. De lange termijn effecten van een dieetbehandeling en de werkingsmechanismen van deze behandeling zijn nog niet eerder onderzocht.  

Het onderzoek

In de TRACE-behandelstudie wordt gekeken wat het effect is van een dieetbehandeling op ADHD en wat de lange termijn effecten zijn. Ook onderzoeken we waarom een dieet werkt. Dit doen we door het afnemen van speeksel, ontlasting en bloed. Daarnaast onderzoeken we of een dieet als vast onderdeel van de behandeling voor ADHD kan worden aangeboden. Er worden twee in potentie effectieve dieetbehandelingen onderzocht. Het effect van de dieetbehandelingen vergelijken we met het huidige behandelaanbod voor ADHD, zoals medicatie en gedragstherapie.

Ouders mogen zelf kiezen of hun kind een dieetbehandeling of een andere behandeling gaat volgen. In totaal zoeken we meer dan 200 kinderen met ADHD uit heel Nederland in de leeftijd van 5 tot en met 12 jaar die een dieetbehandeling willen volgen of extra effectiviteitsmetingen wensen voor de gebruikelijke zorg. Bij een vermoeden van ADHD kan ons klinisch onderzoeksteam benaderd worden voor uitgebreide screening en diagnostiek.

Samenwerking

Karakter voert dit onderzoek uit in samenwerking met Accare, Triversum en het RIVM.