Spring naar inhoud
Jouw omgeving

Behandeling van begin tot eind

Wat kun je verwachten?

Wat gebeurt er precies als je bij ons in behandeling komt? We starten altijd met een eerste gesprek: de intake. Blijkt uit dit gesprek dat wij je kunnen helpen? Dan kom je bij ons in behandeling. Hoe zo’n behandeling eruitziet en hoe we de behandeling weer afsluiten lees je hieronder. Ook vertellen we je wat er gebeurt nádat de behandeling bij ons is afgesloten.

 • Je hebt een intakegesprek

  Nadat je bent aangemeld bij Accare, krijg je informatie over ons. En we nodigen jou en je ouders uit voor een eerste gesprek: de intake. Tijdens de intake bespreken we wat er aan de hand is en wat jij nodig denkt te hebben. Daarna kunnen we bepalen of wij je daarbij kunnen helpen. En hoe we dat het best kunnen doen. Besluiten we samen dat we jou kunnen helpen? Dan maken we afspraken over hoe we verder gaan. En over hoe we zo goed mogelijk gaan samenwerken met de mensen die in jouw leven belangrijk zijn. En we maken een nieuwe afspraak. Je kunt meestal meteen na de intake starten met je behandeling.

 • Jouw Omgeving

  Voordat je je volgende gesprek hebt, kun je alvast een account aanmaken op Jouw Omgeving. Dit is ons online cliëntenportaal. Dit wordt jouw eigen digitale plek waar je veel informatie over je behandeling kunt vinden. Via Jouw Omgeving kunnen jij en je behandelaar elkaar ook berichten sturen.

 • Behandelplan en -doelen

  In het eerste gesprek heb jij ons al verteld wat je wilt bereiken bij Accare. Misschien weet je zelf ook al een beetje wat daarvoor nodig is. Het kan ook zijn dat we dat nog moeten onderzoeken. Om er bijvoorbeeld achter te komen wat er precies aan de hand is. Of hoe het komt dat jij problemen hebt. Dat noemen we diagnostiek. Tijdens die gesprekken gaan we daar dan uitgebreider over praten. Daarna weten we beter wat er aan de hand is en wat jij nodig hebt. En kunnen we een behandelplan maken. Samen met jou bepalen we welke doelen je wilt gaan halen, en hoe we dat gaan doen.

 • Voorlichting

  We beginnen daarna bijna altijd met psycho-educatie. Dat is een ander woord voor voorlichting. Over wat er met jou aan de hand is. Het is de voorbereiding op je behandeling. Psycho-educatie geven we aan jongeren en familieleden, en soms ook aan vrienden en kennissen. Dat kan op verschillende manieren: met gesprekken, schriftelijke informatie of een cursus. 

 • Zo ziet de behandeling eruit

  Het kan zijn dat we alleen gesprekken met je voeren. Het is ook mogelijk dat we de gesprekken combineren met andere behandelingen. Bijvoorbeeld bewegingstherapie, vaardigheidstrainingen of groepssessies. De behandelvorm moet dus passen bij jou. We behandelen altijd zo kort mogelijk. Wij willen er namelijk voor zorgen dat je snel weer op eigen kracht verder kunt. Want dat betekent dat het weer beter met je gaat. Hoe snel dat is, weten we niet van tevoren. Bij de één duurt de behandeling langer dan bij de ander.

 • We sluiten de behandeling af

  Als je na een tijdje jouw behandeldoelen hebt gehaald, gaan we evalueren. We bekijken dan wat goed is gegaan en wat beter had gekund. Dit doen we in veel gevallen samen met je ouders. We bespreken ook met je wat je moet doen als je klachten terugkomen. Daarna sluiten we de behandeling af. Slik je medicijnen? Dan kom je na het afsluiten van de behandeling meestal nog wel terug voor medicijncontroles.