Spring naar inhoud
Jouw omgeving

Eetproblemen

Hulp bij het vinden van een gezonde balans

Je gewicht en figuur spelen een te grote rol in jouw dagelijks leven. We kijken samen met jou naar de beste manier om weer een gezond eetpatroon te krijgen. En ondertussen ook te werken aan je psychische problemen. Angst en een sombere stemming kunnen invloed hebben op de manier waarop jij denkt over eten en je gewicht. Een opgeruimd hoofd en een gezonde leefstijl kunnen je helpen om je beter te voelen.

Welke eetproblemen zijn er?

Jouw mening over jezelf wordt voor een groot deel bepaald door de manier waarop je denkt over je lichaam en gewicht. Als dat uit balans is kan dat tot eetproblemen leiden. Welke komen het meest voor? We beschrijven ze hieronder, met de kenmerken die daarbij horen.

Anorexia Je weegt minder dan bij je lengte en leeftijd past. Je bent bang om dik te worden en probeert zoveel mogelijk af te vallen.
Boulimia Je probeert op een ongezonde manier controle te houden over je lichaamsgewicht. Zo heb je last van eetbuien, braken, of extreem bewegen.
Eetbuistoornis Je hebt eetbuien. Momenten dat je heel veel eet. En je doet niets om de extra kilo’s kwijt te raken. Je maakt je zorgen over je uiterlijk en over je gewicht.
Voedingsstoornis Bijna alle kinderen hebben wel een fase waarin ze veel dingen niet lusten. Dat gaat meestal over. Voor sommige kinderen is dit echter geen fase. Eten levert dan langdurig heel veel spanning op. In je hoofd en in je lijf. En meestal heb je ondergewicht.
Obesitas (overgewicht) Je weegt te veel, en dat is niet gezond. En je hebt psychische problemen die te maken hebben met je overgewicht. En dat kan weer voor andere eetproblemen zorgen.

De behandeling: actief aanpakken

Het doel van een behandeling is om weer een gezonde balans te krijgen. Om een goede leefstijl aan te leren, zodat je je weer prettig voelt. Dat geldt voor je lijf en voor je hoofd. Samen met jou onderzoeken we hoe de problemen er bij jou en in je gezin uitzien. De bedoeling is dat je je eetprobleem zelf actief gaat aanpakken. Je leert om weer normaal te eten en te drinken. En een normaal gewicht te krijgen en te houden. Je leert om met andere dingen bezig te zijn dan met eten, uiterlijk en gewicht. Zodat je bijvoorbeeld weer naar school kunt gaan, hobby's oppakt en weer contact kunt maken met je vrienden.

De rol van je ouders

Je ouders zijn heel belangrijk voor je herstel. Ze kunnen je steunen, meer begrip krijgen voor je eetprobleem en in elke fase van de behandeling meedoen. Soms schuiven ze aan bij de start van de therapie, soms later. Soms gaan jullie zelfs een week lang samen aan de slag. Dat hangt ook af van hoe oud je bent.

Bekijk een locatie bij jou in de buurt