Spring naar inhoud
Jouw omgeving

Durfpoli

Hoe kunnen we kinderen het beste van hun angst af helpen?

Status
Deelnemers zoeken
Thema's
Angst

Overmatige angst voor een specifiek object of een bepaalde situatie noemen we een fobie. Er zijn best veel kinderen die last hebben van een fobie. En dat kan grote invloed hebben op hun functioneren in het dagelijks leven. Bij de Durfpoli onderzoeken we hoe we kinderen en jongeren met een fobie het beste van hun angst af kunnen helpen.

Wie kan deelnemen?

  • Kinderen en jongeren tussen 8 en 17 jaar met een fobie

  • Zowel voor kinderen die al bekend zijn bij Accare als voor kinderen die nog niet bij ons bekend zijn

  • Kinderen die nu of het afgelopen jaar al behandeling voor angst hebben gekregen kunnen niet meedoen

Achtergrond

Kinderen en jongeren met een fobie zijn erg bang voor bepaalde dieren, voorwerpen, activiteiten of situaties. Voorbeelden zijn angst voor spinnen, honden, liften of hoogtes, de tandarts of dokter. Op de Durfpoli leren we kinderen en jongeren met een fobie hun angst te overwinnen. Omdat kinderen en jongeren hun angst vaak niet uiten is het in hun gedrag niet altijd zichtbaar of komt het anders tot uiting (bijvoorbeeld door aandachts- of concentratieproblemen). Daardoor wordt een fobie door ouders en leerkrachten soms pas laat opgemerkt. Dat is jammer, want er bestaan bewezen effectieve programma’s om fobieën aan te pakken. Maar van veel van deze programma’s is niet bekend hoe ze bij kinderen en jongeren het beste kunnen worden toegepast. Daar doet de Durfpoli onderzoek naar.

Het onderzoek

Kunnen kinderen het beste thuis oefeningen doen of beter op een polikliniek bij een instelling? Is het nuttig als ouders hun kind helpen of is het resultaat juist beter als kinderen de oefeningen alleen doen? En maakt het uit of jongeren de oefeningen in grote stappen of juist in kleine stappen doen? Dat is wat waar het onderzoek op de Durfpoli over gaat. Met dit onderzoek willen we erachter komen wat voor wie werkt.

Kinderen en jongeren die meedoen aan het onderzoek:

  • volgen drie oefensessies op één van onze Durfpoli's
  • voeren vier keer een gesprek met de onderzoekers
  • vullen drie keer een uitgebreide vragenlijst in

Samenwerking

Het onderzoek naar de Durfpoli is een samenwerking tussen Accare en de Rijksuniversiteit Groningen.