Spring naar inhoud
Jouw omgeving

Tic Genetics

Welke genen veroorzaken ticstoornissen?

Status
Deelnemers zoeken
Thema's
Tics

Het is bekend dat tics voor een groot deel erfelijk bepaald zijn. Echter, de genen die tics veroorzaken zijn nog niet gevonden. Met deze grote internationale studie proberen we de genen te vinden die het Syndroom van Gilles de la Tourette en andere ticstoornissen veroorzaken.

Wie kan deelnemen?

  • Kinderen en volwassenen met een chronische ticstoornis én hun ouders die geen tics hebben

  • Tics hoeven nu niet aanwezig te zijn

  • Bij voorkeur komen er in de rest van de familie geen tics voor

Achtergrond

TIC Genetics staat voor Tourette International Collaborative Genetics. Het doel van deze grote internationale studie is het vinden van de genen die het Syndroom van Gilles de la Tourette en andere ticstoornissen veroorzaken. Ticstoornissen en bijkomende problemen zoals aandachts- en dwangproblemen komen vaker binnen families voor. We weten nog niet goed waarom het ene familielid wel en het andere familielid geen tics krijgt. Om deze vraag te kunnen beantwoorden zijn wij op zoek naar kinderen en volwassenen met een chronische ticstoornis en hun ouders die geen tics hebben. 

Het onderzoek

Deelnemers vullen eenmalig een vragenlijst in. Er worden vragen gesteld over tics, dwang en andere gezondheidsproblemen en over je geboorte. Daarnaast komen jij en je ouders eenmalig bij ons langs om bloed af te nemen. De totale tijdsinvestering bedraagt ongeveer een dagdeel. Omdat het gaat om wetenschappelijk onderzoek krijgen jullie zelf geen uitslag van de genetische testen. 

Inmiddels zijn gegevens van meer dan 2.700 personen verzameld. Het doel is om nogmaals gegevens van 3.000 personen te verzamelen tussen 2018 en 2023.

Samenwerking

TIC Genetics is een grote internationale studie die in 2011 is gestart. Meer dan twintig klinische centra in Europa, de Verenigde Staten en Zuid-Korea nemen er aan deel. Het project wordt gefinancierd door het National Institute of Mental Health (NIMH) in de Verenigde Staten.