Ik denk de hele dag aan (niet) eten

Als je heel veel moet denken aan alles wat met eten, gewicht en je figuur te maken heeft, dan kun je een eetstoornis hebben. Je eet dan bijvoorbeeld heel veel of heel weinig. Je vindt je eigen lichaam niet mooi of je vindt jezelf bijvoorbeeld te dik. 

Wat is een eetstoornis?

Er zijn verschillende eetstoornissen: 

 • Anorexia
  Je weegt (veel) minder dan bij je lengte en leeftijd past. Je bent heel erg bang om dik te worden. Je denkt dat je veel te dik bent of je ontkent de ernst van je ondergewicht. Je probeert zoveel mogelijk af te vallen. Je oordeel over jezelf wordt voor een groot deel bepaald door hoe je denkt over je lichaam en gewicht.
 • Boulimia
  Je hebt eetbuien. Je probeert op een ongezonde manier je gewicht onder controle te houden, door bijvoorbeeld overgeven, laxeren, heel weinig of niets eten of extreem bewegen. Meestal ben je bang om dik te worden. Je oordeel over jezelf wordt voor een groot deel bepaald door hoe je denkt over je lichaam en gewicht.
 • Overige eetstoornissen
  Je hebt een aantal kenmerken van anorexia of boulimia. Je piekert over eten, gewicht en je lichaam. Meestal is je eetpatroon verstoord, wil je heel graag afvallen en ben je erg bang om dik te worden. Je kunt eetbuien hebben, of op een ongezonde manier je gewicht onder controle houden, door bijvoorbeeld over te geven, te laxeren of extreem te bewegen. Je oordeel over jezelf wordt voor een groot deel bepaald door hoe je denkt over je lichaam en gewicht.
 • Eetbuistoornis 
  Je hebt eetbuien. Je compenseert de eetbui niet en daardoor heb je mogelijk overgewicht. Je maakt je zorgen over je uiterlijk en je gewicht. Je oordeel over jezelf wordt voor een groot deel bepaald door hoe je denkt over je lichaam en gewicht.
 • Voedingsstoornis 
  Veel kinderen hebben een fase waarin ze veel soorten eten niet lusten of het moeilijk vinden om te eten. Voor sommige kinderen is dit geen fase en levert het proeven van nieuw eten en/of normaal eten al heel lang heel veel spanning op. Als je dit hebt, dan heb je vaak ook ondergewicht of heb je er last van op psychologisch en/of sociaal gebied.
 • Obesitas (overgewicht)
  Overgewicht zegt iets over je lichamelijke toestand, namelijk dat je meer weegt dan passend bij je lengte en gezond is. Als je psychische problemen hebt die te maken hebben met overgewicht (obesitas), kun je ook bij Accare terecht. Een kleine groep kinderen/jongeren met overgewicht heeft ook een eetstoornis.

Het doel van een behandeling is om jou  en je gezin een gezonde leefstijl aan te leren, zodat je gezonder wordt en je gewicht meer gaat passen bij je lengte. Daarbij werken we met jou aan je psychische problemen die samenhangen met je overgewicht

Wat is eraan te doen?

Samen met jou onderzoeken we hoe de problemen er bij jou en je gezin uitzien. De behandeling van eetstoornissen richt zich op twee dingen:

 1. Je leert om je eetprobleem zelf actief aan te pakken.
  Als dat nodig is, worden andere mensen die voor jou belangrijk zijn bij de behandeling betrokken, bijvoorbeeld je ouders. Je leert om weer normaal te eten en te drinken én een normaal gewicht te krijgen en te houden.
 2. Je leert om met andere dingen bezig te zijn dan met eten, uiterlijk, gewicht en de controle daarvan.
  Daarbij kun je denken aan weer naar school gaan, hobby's oppakken, contacten met vrienden, enzovoort.

Een behandeling kan uit de volgende onderdelen bestaan:

 • Voedingsmanagement 
  Je leert normaal met voedsel omgaan en regelmatig, voldoende en gevarieerd te eten. Het is de bedoeling dat je uiteindelijk niet meer lijnt of hongert, dat je geen eetbuien meer hebt en niet meer compenseert door bijvoorbeeld te braken of laxeren.
 • Exposure 
  Onder begeleiding van een therapeut oefen je stap voor stap met situaties die je nu uit angst vermijdt, zoals het eten van bepaalde producten of eten in gezelschap. Door veel te oefenen leer je hoe je je angst kunt overwinnen. Oefenen doe je in de therapie maar ook daarbuiten. Om het thuis ook vol te houden kan het zijn dat je hulp nodig hebt van je ouders of belangrijke anderen.
 • Cognitieve therapie 
  Je leert welke gedachten en gevoelens jij hebt over eten, je figuur, je gewicht en jezelf. Je onderzoekt of jouw beeld ook klopt met de werkelijkheid en of er ook andere ideeën mogelijk zijn.
 • Systeemtherapie 
  Samen met je ouders krijg je uitleg over wat een eetstoornis is en hoe het gezin jou kan helpen om te herstellen. Ook komt aan de orde hoe het hele gezin minder last kan hebben van jouw eetstoornis en hoe jullie allemaal weer beter kunnen functioneren.
 • Vergroten van veerkracht 
  Je leert hoe je beter met tegenslag kunt omgaan als je hersteld bent en weer de dingen te gaan doen waar je altijd plezier in had.

Lees het verhaal van Rianne (16) over haar eetstoornis en de behandeling bij Accare.

Welke behandeling past bij jou?

We kijken altijd welke behandeling het beste bij jou past. Voor de behandeling van eetstoornissen geldt dat niet op elke polikliniek behandeling wordt geboden, maar wel in elke provincie. De behandeling van voedingsstoornissen wordt op een aantal locaties gegeven, bijvoorbeeld in Groningen, Haren en Assen. De behandeling van obesitas wordt op vele poliklinieken aangeboden. Een deel van de behandeling loopt via internet. Soms is tijdelijk intensievere behandeling nodig zoals de 3-daagse dagbehandeling in Groningen..

Via www.99gram.nl kun je ook online (anoniem) behandeling krijgen.

Ouders

Je ouders kunnen in elke fase van de behandeling betrokken worden. De meeste jongeren en ouders doen bij start van de behandeling mee aan een week intensieve gezinstherapie (IGT) in Smilde en we bieden standaard ouderbegeleiding. Hoe vaak en of je ouders betrokken worden hangt af van je leeftijd en van welke hulpvraag jullie hebben.

Onderzoek

We vinden het belangrijk om samen te werken met onderzoekers, zodat de behandeling steeds beter ontwikkeld kan worden. Het kan het zijn dat je gevraagd wordt deel te nemen aan wetenschappelijk onderzoek. Bijvoorbeeld door het invullen van een vragenlijst. Je krijgt dan eerst informatie over wat precies aan jou gevraagd wordt. Deelname is altijd vrijwillig en of je wel of niet deelneemt aan onderzoek heeft geen invloed op je behandeling. 

Wil je meer weten over onderzoek? Kijk dan op de website van de Academische Werkplaats - Kennislijn Voedingsstoornissen, eetstoornissen en obesitas

Jongeren
DoepressieDappere Kat99gram.nl